sestdiena, 2009. gada 28. februāris

Ko mūsu portāls sniegs saviem dalībniekiem?

Lai lietotu portālu, tanī ir jāreģistrējas. Portāla dalībniekam nav obligāti jāsniedz par sevi tāda informācija, kas palīdzētu to identificēt kā personu. Tāpat, norādītā kontaktinformācija netiks izmantota reklāmas nolūkos (protams, portāla administrācija nevar garantēt, ka norādīto epastu vai mobilo telefonu nekorekti neizmanto kāds no tā dalībniekiem). Tomēr, ieteicams ir norādīt savu vārdu un uzvārdu, kaut vai tādēļ, lai neizraisītu liekas aizdomas citos portāla dalībniekos.

Pēc reģistrēšanās portālā dalībnieks var piedalīties tirdzniecībā. Tirdzniecība notiek, izmantojot portāla "valūtu" - dotus. Novērtējot preces, pieņemam, ka viens dots atbilst vienam latam.

Pirmais, ko jaunais dalībnieks droši vien darīs, būs sludinājumu dēļa apskate. Dalībnieks var aplūkot portālā piedāvāto, un šādi arī gūt idejas par to, ko var piedāvāt pats. Jāņem vērā, ka preces vai pakalpojuma cenai ne obligāti ir jābūt tikai dotos - var darīt arī tā, ka daļa summas ir jāmaksā latos, un daļa - dotos.

Doti nepretendē uz naudas lomu. Tie ir virtuāli punkti, kuriem nav materiālas vērtības, tie tikai norāda uz dalībnieka reputāciju. Tomēr, tā kā doti daudzējādā ziņā atgādina naudu un ļauj portāla dalībniekiem iegūt preces vai pakalpojumus, mēs izmantosim tādus terminus, kā "maksāt", "pārskaitīt", utt. attiecībā uz dotiem.

Pieņemsim, ka jaunais dalībnieks ir iekārojis kādu no portālā redzamajām precēm vai pakalpojumiem. Viņš var pārbaudīt šīs preces vai pakalpojuma piedāvātāja reputāciju, apskatot informāciju par viņu:
  • citu atsauksmes par dalībnieku
  • citu atsauksmes par maksājumiem, ko dalībnieks ir pārskaitījis vai saņēmis
  • konta stāvokli un statistiku par pēdējām 30 dienām
Pieņemot, ka preces vai pakalpojuma piedāvātājs neizraisa aizdomas, jaunais dalībnieks kontaktējas ar viņu, vai nu uzrakstot ziņojumu ar portāla starpniecību, vai izmantojot norādīto kontaktinformāciju.

Tālāk seko notikumu daļa, kas nekādā veidā nesaistās ar portāla darbību: abi ieinteresētie satiekas, vienojas par galīgo cenu un citiem nosacījumiem, tiek veikts pakalpojums vai piegādāta prece.

Kad tas ir noticis, vai nu piedāvātājs nosūta pircējam (portāla jaunajam, bet nu jau pieredzējušajam dalībniekam) rēķinu, ko tas apmaksā, vai pircējs vienkārši pārskaita norunātos dotus pārdevējam. Ja pircējs un pārdevējs vienojušies arī par to, ka daļa no pakalpojuma tiek segta latos, tas tiek darīts ārpus Dots.lv portāla. Tapat, atkarībā no tā, vai viņi ir apmierināti ar darījumu, viņi var sniegt atsauksmes viens par otru.

Šis bija viens no notikumu scenārijiem, kas varētu norisināties portālā. Tomēr, portāls piedāvā saviem lietotājiem arī citas funkcijas, kā piemēram:

a) sludinājumu dēļa lietošana
Dalībnieks var
  • ievietot sludinājumus
  • meklēt sludinājumus
  • reģistrēt savas intereses, t.i., ja portālā tiks ievietots sludinājums, kurš atbilst norādītajiem kritērijiem (preces/pakalpojuma kategorija, cena, utt.), tad dalībnieks saņems paziņojumu par to
b) norēķini
Dalībniekam ir pieejamas tādas funkcijas kā
  • maksājumi citiem dalībniekiem vai sistēmai
  • rēķinu nosūtīšana
  • pārskats par konta informāciju un veiktajiem darījumiem (tos var saglabāt arī failā un apstrādāt, piemēram, ar Excel palīdzību)
Papildus iepriekš minētajam, dalībnieks var apskatīt informāciju (t.sk., konta datus, statistiku par veiktajiem maksājumiem) par citiem portāla dalībniekiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru